26 Şubat 2009 Perşembe

Süt Alerjisi

Doruk maalesef alerjik bir çocuk. Biz bunu ilk defa Doruk 5.5 aylikken fark etmiştik. Ben Doruk 3 ayini doldugunda ise basladigimdan sutumu sagarak evde birakiyordum (Doruk ilk 5.5 ay sadece anne sutu icti). Ama 5.5 aylik oldugunda sutum birden azalmaya baslamisti (hatta hic unutmam bir gun sutumu sagmis, aksam isten cikarken yaklasik 30 basamaktan dusup elimdeki termosu kirmistim de ben can havliyle sutler dagildi mi diye kosup, plasitklerin saglam oldugunu gorunce ziril ziril aglamistim, dokulseydi bu cocuk yarin ne icecek diye, o kadar yani, bir tane dahi yedek cikmazdi benden). 5.5 aylikken bir gun iste sadece 2 ogunluk (Doruk icin 3 ogunluk lazimdi) sut cikince doktorumuza danisip mama almistim. Doktorumuz bize mamayi vermeden once yuzune, yanaklarina sur, yarim saat bekle demisti. Ben ve kocam bunu yaparken 1-2 damla mama da gozune degmis, Doruk'un birden tum yuzu gozu kipkirmizi olup gozu kapanacak derecede sisince panikle Doruk'u alip doktorumuzla telefonda konusup hemen ilacla indirebilmis Doruk'un gozunu. Akabinde yaptigimiz testler neticesinde Doruk'un sut alerjisi cikti. Doruk zaten 5.5 aylik oldugundan careyi ek gidalara 15 gun baslamakta bulmustuk. Neyse ki sebze ve meyvelere (bunda daha az alerjik olanlari secmistik , mesela domates, nar, turuncgiler denenmemisti bile). Kalsiyum ihtiyaci icin de alerjik bunyelere ozel mamalar (Turkiye'de Neocate ve Pregomin) sayesinde karsilamistik. Doruk bu mamalari tek basina almayi reddetmisti, ben de sebze corbasi veya meyve purelerine doktorun soyledigi miktari karistirip veriyordum.

Kendi doktorumuzla beraber Doruk'u ayrica bir de alerji uzmani takip ediyor artik. Her ikisinin de soyledigi her yeni besini mutlaka tek vermek gerektigi, (yani patates ve kabaga alerjisi yok diye sebze corbasi yapip verirken, domatesi deneyecekseniz, corbaya sadece onu ekleyeceksin, 3 gun surecte başka hicbir yeni besin vermeyeceksin) , o 3 gunluk surede, vucutta putur, popoda pişik, ağızda koku veya reflü, kusma gibi birsey var mi sürekli kontrol edeceksin. Alerjik cocuklarda reflü cok sık yasanıyormus, biz o yuzden Doruk'u hep yataginin altina bir tarafina yukseklik koyup yaklasik 30 derece aci ile yatirirdim.

Biz mesela, turuncgillere (mandalina, portakal, limon), baliga 1 yasindan once gecmemistik. Omega acisindan cok zengin diye dusundugumuz kuru yemislere (ceviz, findik) hala baslayamadik, onlar icin haftaya alerji doktorumuzla gorusme sonrasinda tekrar gorusecegiz mesela.

Doruk su anda daha iyi, yogurt ve peynire basladik :) onlar sorun cikarmadi. Kilo almasi normaldi, ama son zamanlarda ona bir sey dokunuyor ve kilo amasi yavaşladı ve ben neden oldugunu bulamıyorum, alerjen bir şeyi kaçırmışım. Mesela Doruk'a kivi (tropik meyveler de riskin yuksek oldugu grup) verdigim bir aksam tum dili kabarmis, 2 saate yakin dilini, bir mendille bize sildirmişti garibim) bize sildirmişti.

Farkına varmadan alerjik besini verdiginizde cocugun mide ve bagirsaginda yaralara sebebp oldugundan vucut ciddi zarar goruyormus ve bunun en uc noktasinda cocuk kilo almayi kesiyor, hatta kilo kaybi bile yasiyor. Doruk neyse ki hala 60-75 persantil arasinda gidip geliyor bu sıkı takipler neticesinde.

Ve besin alerjisi, belli bir sure sonunda vucut tarafindan tolere edilebilyormus. Yani siz cocugun sut alerjisi oldugu icin ona sut vermiyorsunuz, onu hırpalamıyorsunuz, ama bir gün bu alerji geçecek ve o doyasıya süt içecek (hala o günleri bekliyorum).

Neyse çok uzattım, herkese sağlıklı günler diliyorum.

5 yorum:

  1. merhaba,Aşağı yukarı benim kızıma benziyor sizin cocugunuzun alerjik durumu.kızım Şuan 1 yaşına bastı ama hala çoğu gıdayı yedimi kaşıntısı tutuyor.kabarıyor yer yer vucudu :( daha gecen gün artık 1 yaşına geldı yumurta deneyeyim dedim akşamına hatur-hutur kaşınmaya başladı :(geçmiş olsun sizi gayet iyi anlayabiliyorum.

    YanıtlaSil
  2. merhaba, ben blogunuzu henuz kesfettim ve cok hos buldum, tebrik ederim sizi.

    benim de ekim 07 dogumlu 27 aylik Omer adinda bir oglum var ve onun da inek sutu proteini basta olmak uzere genel gida alerjisi problemi var :(

    okuduklarimdan anladigim kadari ile Doruk ayran icmeye baslamis, bu alerjisi gecmistir demek mi oluyor ?

    belki vakit bulursaniz alerji süreciniz ile ilgili yeni tecrubelerinizi de paylasabilirsiniz. bir de doktorunuzun adini merak ediyorum. biz Prof.Dr.Fugen Cullu Cokugras a gidiyoruz, kendisine cok sey borcluyum :)

    sevgiler
    Sebnem Ardali

    YanıtlaSil
  3. mrb benim kzım 6 aylık dodugu günden beri kakası yeşil,köpüklü,fışkırır tarzda.1 aylıkken yüzünde kızarıklıklar oldu ekzemaymış.doktor süt allerjisi ve laktoz intoleransı dedi.tüm tahlilleri negatif olsada doktor allerji olabilir diyor. ALEV

    YanıtlaSil
  4. kızım yoğurt yemeye başladı. ama yüzü kızarıyor. inek sütü alerjisinden şüphe ediyoruz. neler yememesi lazım. keçi sütüne alerjisi oluR MU

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,benim oglum da 1 aylik VE gecenlrde yuzu vucudu acayip kizardi yanmis gibi VE acayip gazli bir cocuk, doktorumuz Sut alerjisi oldugunu her gidayi dikkatlice yemem gerektigini iletti,henuz alerji doktorunA gitmedik, doktorunuz kimdir? Yaziniz com guzel olmus,ellerinize saglik

    YanıtlaSil