18 Mart 2008 Salı

Arkadaşlar,
Şimdi ekleyeceğim yazıyı bir yerden alıntı yapmış, kaydetmişim ama nerden aldıgımı maalesef bulamadım. Lütfen sahibi olan kişi, görünce kızmasın, sadece iyiniyetle koymak istedim.

'Aralarda soruluyor, bu dönem ne oynatalım diye İşte size öneriler

Keşfetme ve inşa etme duyusuna yönelik çeşitli boyutlarda ve renklerde, birleştirilebilir bloklardan oluşan oyuncakları tercih edin.
Oyuncak şeçerken dikkatli olmanız gereken bir nokta da elektronik oyuncaklardır.Bu tip oyuncaklar çocuğu bireyselliğe itecektir.Çocukların kollektif oyunlar oynaması ,sosyalleşmesi ve benmerkezcilik ten çıkması gerekir.
Çocuğunuzun oyuncak üretmesine ve geliştirmesine yardımcı olun.12 ay -36 ay arasındaki dönem çocukların " bağımsızlık " adına çaba sarf ettiği bir dönemdir.Çocuğunuzun bağımsızlık adına gösterdiği tüm çabaları ( ayakta durmak isteme ,çevresini araştırma ,kelimeleri kullanma vb.)destekleyip ödüllendirin(alkışlama, öpme ,sözel ).
Bu dönemde yumuşak toplarla yuvarlama ,birşeyler karalama /çizme ,kitap sayfalarını çevirme ,4-6 blokla yapı kurma ,saklanma /bulma tarzı aktiviteler yapılabir.Her zaman tekrar ettigim gibi ,müzik-dans ,kuklalar kullanarak anlatılan hikayeler,sabundan balon yapan oyuncaklarla oynanacak oyunlar( yakalama ,tutma) ideal olacaktır.

Bu yaşta çocuklar, sizi sürekli izleyip ,taklit etmeye çalışırlar.Ona kitap okurken ,hikaye anlatırken farklı sesler ,mimikler kullanmanız çok hoşuna gidecektir.Onu nla konuşurken ve ona kitap okurken kelimeleri tekrarlayın.Hikaye anlatırken onun ismini kullanın .Su /kum oyunları (boşaltmalı -doldurmalı) ,sabundan balon yapan oyuncaklar ,boyama kitapları ,parmak kuklalarıyla oynanan oyunlar ,yumuşak toplarla oynanan top yuvarlama .yakalama ,tutma oyunları size her nekadar basit gelsede onun gelişimini olumlu etkileyecek aktivitelerdir .
Bu dönemde çocuğunuza geometrik şekilleri öğretebilir,yakın çevresini keşif etmesine imkan sağlayabilirsiniz.Küçük başarılarını sözel ve fiziksel şekilde kutlayın unutmayın ki çocuklar övüldükleri davranış ve yetenekleri tekrarlayacakl ardır.

Ayrıca bu aylar, özellikle meraklarını tavan yaptığının da farkındasınızdır
Ona olaylar, eşyalar, şekiller, renkler hakkında konuşmalar yapabilirsiniz . Yumuşak toplarla bowling, basketbol tarzı oyunlar oynayabilirsin iz. Eşleştirmeli, takıp çıkarmalı oyuncaklarla oynamanız ,bol bol kitap okumaniz ve farklı boya materyalleri kullanarak (parmak boyası, sulu boya vb.) sanatsal aktiviteler uygulamanız önerilerim arasında olacak. Çocuğunuza farklı müzik türlerini tanıtmanız, günde 10 dk bile olsa onunla dans etmeniz yada jimnastik yapmanız içinde mükkemmel bir dönem

Her şeyden önce çocuğunuzla bol bol konuşmanız.
Ona sürekli olarak yaptıklarınızı anlatın.
Her fırsatta ilgisini doğaya, müziğe, renklere ve şekillere yönlendirin.
Yaş gurubuna yakın çocuklarla oyun günlerine katılmasına imkan sağlayın. Ona kitap okuyun, hikayeler anlatın. Bu yaş grubu çocuklar aynı kitabın tekrar tekrar okunmasından hoşlanırlar. Kitap okurken ya da hikaye anlatırken farklı ses tonları ve surat ifadeleri kullanın. (Yüz hareketlerini çok ilginç bulurlar.) Farklı surat ifadeleri ve çıkardığınız farklı sesleri taklit etmesine ortam yaratın.
Bu dönemde çocuklar sizi ve etrafında gördüğü diğer yetişkinleri taklit etmeyi çok severler.
Yine bu dönemde çocuklar bağımsızca ya da ufak yardımlar alarak bir şeyler yapmak isterler. Güvenli olduğu sürece ona denemesi için destek olun. Onun bu isteğini, ona küçük projeler vererek (kitaplarını kütüphaneye yerleştirmesi, oyuncaklarını oyuncak kutusuna koyması vb...) destekleyebili rsiniz.
Yumuşak toplar; el-göz uyumunu geliştirir.
Parlak renkli ve farklı şekilli bloklar; renk ve şekilleri tanımaya yardımcı olur. Ayna; benlik gelişimini destekler.
Kumaş kitaplar; dokunma deneyimini kazandırır ve kitap sevgisini geliştirir. Telefon; yaratıcı oyun sunar ve iletişim becerisini arttırır.
Sabundan balonlar yapan oyuncaklar; bazı maddelerin biçim değiştirdiğini gösterir.'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder