Biz çalışan annelerin suçluluk duygusunu gizlemek icin arkasina sigindiklari bir kavram mi bu bilemiyorum, ama okuduklarım beni biraz olsun rahatlatiyor. Hep söylenen kaliteli zamanla alakali yeni buldugum bir yaziyi sizlerle de paylasmak istedim. Hep diyorlar ya süreden çok içerik önemli, ama min. 20 dakika olmasi gerekiyormus bu zamanın. Biz gerçi bunu 2 saat yapıyoruz, ama Doruk bu aralar daha cok enerjisini bosaltmak için kosturmaca, atlama, zıplama oynamak istiyor
Gecen hafta mesela evde kamera ile cekim yapmistik, bu yaziyi gormeden once, ama bak bizim evde kamera yok ki demeye gerek bile yok, kend kameranızı kendiniz yapın.
Bu arada hafta sonu da Süha'nın da yurtdışında olmasını fırsat bilip kendime kaliteli zaman için birşeyler yapacağım. Doruk cup yatağa, ben de alemlere akacagım .Bakalım ne kadar yaşlanmışım, bekar muhabbetine ayak uydurabilecek miyim, Cihangir aradan geçen yıllarda ne kadar değişmiş.
'Yemek saati: Yemek yemek bazen çocuğunuz için çok zevkli olmayabilir ama her çocuk yemek yapmayı sever. Sandviç malzemeleri hazırlayıp, bunlardan enfes bir sandviç yapmak, meyve salatası hazırlamak, puding yapmak, minik bir tost partisi hazırlamak oldukça keyiflidir. Bunu yaparken malzemeleri hazırlayabilir, işin yaratıcı kısmı için, havuç, zeytin, ketçap gibi malzemeleri kullanarak değişik şekiller yaratabilirsin iz.
Alışveriş: Alışveriş etkinliğinin ilk bölümü bir alışveriş listesi hazırlamakla başlar. Birlikte evde neyin eksik olduğu belirleyip, listenize not edin. Belli bir miktar para ile markete gidin ve işbölümü yapın. Mesela çocuğunuzdan süt ürünlerini almasını isteyebilirsin iz.
Tamir zamanı: Evde bulunan her nesne çocuğunuz için oyuncak olabilir. Çocuğunuz da genelde nesnelerin içinde ne olduğunu çok merak eder. Bunun için yaşına ve becerisine uygun olarak kendi tamir çantası çocuğunuza hediye edebilir, evde bulunan minik tamirleri birlikte yapabilirsiniz .
Uydurmaca–yaratmaca: Atmayıp da sakladığınız her şey bu oyuna katılabilir. Boncuklar, düğmeler, alüminyum folyo, küçük kumaş parçaları çocuğunuzla yaratma gücünüzü ateşleyecektir. Dilerseniz bir şehir inşa edebilir, dilerseniz bir eğlence parkı oluşturabilir veya bir uzay üssü planlayabilirs iniz. Sizin de eğleneceğiniz kesin.
Kendi filmini çek: Film için kameraya her zaman gerek yok. Kartondan yapacağınız bir kamera ile etrafında gördüğü her şeyin filmini çekebilir, hayal gücünüzün sizi götürdüğü yerlere gidebilirsiniz .
Bahçedeki bilim adamı: Artık bahçe bulmak zorlaştı belki ama küçük bir park da işinizi görebilir. Küçük bir deftere toplanmış numuneleri yapıştırarak, yanına nerede nasıl bulduğunuzu yazarak veya çizerek bir bilim adamının araştırmacı gözüne sahip olabilirsiniz.
Kutuda ne var?: Kutuya koyacağınız bir nesneyi 10 soru sorarak çocuğunuzun bulmasını isteyebilirsin iz. Kim bilir belki sadece 3. soruda doğru cevabı verecek. Nesneyi bulmak için ilk seferde sizden çok bilgi alması gerekecek. Oyunu, ikinci kez oynadığınızda, inanın çok daha az soruya ihtiyaçları olacak.
“Bu olmasa ne olurdu?”: Evinizden topladığınız 8-10 tane objeyi bir kutuya koyun. Mum, ataç, bant, kalem kapağı gibi birçok nesne olabilir. Şimdi sıra şu soruyu sormakta: “bu ..... olmasa ne olurdu?” Yaratıcılığınızı kullanın ve nesnelere ikinci bir rol biçin.
Nerede acaba: Evinizin bir yerine bir nesne saklayın. Sonra bu nesneyi bulmaları için küçük ipuçları hazırlayın; “senin odandaki ilk çekmecede bir bilmece var, onu bilirsen, bu seni ikinci ipucuna götürecek” gibi. Bu şekilde vereceğiniz ipuçları ile evinizde minik bir dedektiflik oyunu kurmuş olacaksınız.
Evde sergi: Evinizin bir bölümünü veya sadece bir duvarını çocuğunuzun yaptığı, resim, faaliyet, etkinlik, maket gibi malzemeler için sergi salonu haline getirin. Birlikte sergi davetiyeleri hazırlayın, evinizde bir sergi açılışı yaparak, çocuğunuzun emeğini paylaşmasına imkân verin. Kim bilir, belki sergideki ürünlere müşteri de çıkabilir. '
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder